Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

Tipy

5 zajímavostí o dotykové obrazovce

Autor
Jakub
publikováno
21.12.2021

V současné době již drtivá většina z nás používá mobilní telefony s dotykovou obrazovkou. V dnešním článku Vám představíme několik zajímavých faktů, které jste možná o dotykových obrazovkách vůbec nevěděli. 

V současné době již drtivá většina z nás používá mobilní telefony s dotykovou obrazovkou. V dnešním článku Vám představíme několik zajímavých faktů, které jste možná o dotykových obrazovkách vůbec nevěděli. 


Technologie dotykové obrazovky existuje již od 60.let 

O prvním dotykovém zařízení se v 60. letech zasloužila společnost EA Johnson. Zařízení bylo používáno při řízení letového provozu. Obrazovka dokázala reagovat pouze na jeden dotyk. 


První dotykový telefon byl vyroben v roce 1994

Prvním dotykovým telefonem byl IBM Simon, který byl považován za vůbec první smartphone. Simon měl 1 MB úložiště a uživateli umožňoval přijímat hovory či emaily, měl kalendář, poznámkový blok, adresář, mapy a novinky. Odolnost baterie byla velice slabá, vydržela pouze 1 hodinu. Původní cena se pohybovala kolem  18000 Kč.


Zajímavostí je, že například banán, avokádo, dokonce i hotdog lze používat k ovládání dotykových obrazovek. Mnoho potravin je totiž elektrickými vodiči a stejně jako na Vaše prsty na ně bude obrazovka reagovat.


Vyvíjejí se produkty, které z běžných předmětů udělají povrchy citlivé na dotek.

Vědci kombinují vodivý materiál s elektrodami a vytvářejí dotykové povrchy téměř z čehokoli. Dotykový povrch lze udělat například z nábytku, volantů či dokonce z hraček. 


Mnoho produktů bylo vytvořeno pro dotykové obrazovky

Vaše dotyková obrazovka k detekci gest a vstupů používá elektrickou vodivost Vaší pokožky. Překážky mezi kůží a obrazovkou, jako jsou například rukavice, dotek přerušují. 

Právě díky rozšíření dotykových obrazovek se některé předměty upravují tak, aby se s nimi dalo pracovat na dotykovém displeji. Nyní si můžete pořídit unikátní rukavice, které mají na špičkách prstů speciální konce, pomocí nichž můžete ovládat své zařízení i v zimě.


Další články