Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

Bezpečnost

Jak identifikovat důvěryhodný web?

Autor
Jakub
publikováno
15.12.2021

Ať jste studentem a potřebujete internet k seminární práci do školy nebo s internetem pracujete v zaměstnání, je dobré vědět, jak a kde hledat důvěryhodné zdroje. Je to důležité nejen pro vaší bezpečnost, ale i pro kvalitu vaší práce a kvalitu použitých informací. 

Ať jste studentem a potřebujete internet k seminární práci do školy nebo s internetem pracujete v zaměstnání, je dobré vědět, jak a kde hledat důvěryhodné zdroje. Je to důležité nejen pro vaší bezpečnost, ale i pro kvalitu vaší práce a kvalitu použitých informací. 

Zkontrolujte adresu URL a název domény. VŽDY!

Ještě předtím, než stránku otevřete, dobře si prohlédněte adresu URL. Zamyslete se, zda dává smysl nebo není něčím podezřelá. V ideálním případě by měl web představovat nějakou organizaci, nadaci či vládní agenturu. 

Také kontrolujte, zda je web bezpečný a vy mu můžete sdělit například číslo vaší platební karty. Jestliže odkaz začíná na https je to znamení, že web je zabezpečený. Je tedy důvěryhodnější, než weby začínající http. URL adresa je v prohlížeči vždy nahoře v tzv. adresním řádku. Tedy tam, kam se píše např. "seznam.cz"


Ověřujte informace

Po tom, co web rozkliknete a začnete si pročítat dané informace. Zamyslete se nad obsahem, položte si otázku, zda text dává smysl a je srozumitelně členěn. Jestliže na vás stránka působí pouze jako rozsáhlý text bez užšího kontextu, mělo by to pro vás být varovné znamení. Pokud si všimnete překlepů, zvláštního formátování či gramatických chyb, je dobré navštívit jiný web a tento raději vynechat. 

Jakmile se budete chystat nějakou informaci použít, ověřte ji. Přečtěte si více článků z více ověřených zdrojů nebo použijte odbornou literaturu. 


Kdo je autorem?

Kdo je vlastně poskytovatelem a autorem textu? Psal článek člověk, který dané problematice opravdu rozumí, nebo někdo, kdo napsal článek z vlastní fantazie někde v parku na koleni? Tento fakt je velice důležitý. Zkuste si jméno podepsaného člověka ověřit. Osobu si najděte, přečtěte si stránku s životopisem nebo se zkuste zorientovat, kolik podobných článku dotyčný napsal. 


Přečtěte si recenze 

Zkuste si na daných stránkách najít recenze od ostatních čtenářů či zákazníků.

Nebo zadejte do Googlu název firmy plus slovo recenze a pročtěte si názory a zkušenosti ostatních. Například: "JAIT Poděbrady recenze"



Použité zdroje

Jsou na vámi otevřené webové stránce uvedeny zdroje? Pokud ne, může nás to vést k pochybnostem o tom, zda je stránka opravdu psaná odborníkem. Jsou informace opravdu korektní nebo si je autor trochu přizpůsobil svým potřebám? 


Buďte při práci na internetu opatrní. Jak se říká, důvěřuj, ale prověřuj. Jestliže stránka není bezpečná nebo se vám nelíbí, nepracujte s ní a už vůbec z ní nestahujte jakékoliv soubory. 





Další články