Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

Tipy

Jak na produktivní práci na homeoffice?

Autor
Jakub
publikováno
15.2.2022

Homeoffice, tedy vykonávání práce z domova, je v dnešní době velmi žádaným benefitem. A v době covidové nám v mnoha případech ani nic jiného nezbývalo. Jak zefektivnit svou práci, zůstat produktivní a odcházet z práce s pocitem dobrého výkonu? 

Homeoffice, tedy vykonávání práce z domova, je v dnešní době velmi žádaným benefitem. A v době covidové nám v mnoha případech ani nic jiného nezbývalo. Jak zefektivnit svou práci, zůstat produktivní a odcházet z práce s pocitem dobrého výkonu? 

Jedním z hlavních bodů pro práci z domova je zvolit vhodné prostředí. Rozhodně není dobré sedět s notebookem na gauči či v posteli, tato místa máte totiž spojená s odpočinkem a to vám v pracovním nasazení rozhodně nepřidá. Je dobré najít klidné místo, ideálně psací stůl, ze kterého doporučujeme odstranit všechny zbytečnosti, které by vás mohly rozptylovat. Je potřeba, aby vaše pracovní místo bylo klidné bez rušivých elementů a také dobře osvětlené. Není dobré sedět zády k oknu, ze kterého proudí do místnosti světlo. Svůj mobilní telefon používejte pouze k pracovním záležitostem a pokud vám to vaši rodinní příslušníci dovolí, zavřete si dveře a plně se soustřeďte na práci.

Dalším důležitým faktorem je oblečení, je dobré obléknout se jako do práce. Rozhodně není dobré sedět doma v pyžamu, v němž budete mít chuť vrátit se zpět do postele.

Dalším užitečným tipem je plánování, které přináší řadu výhod. Můžete si rozplánovat vaši práci do časových úseků, či si pouze stanovit body a během dne si odškrtávat hotovou práci. Je to skvělý pocit, vidět na konci dne odškrtnuta všechna políčka. 

Velice důležité jsou také pauzy. Je pochopitelné, že váš mozek nedokáže pracovat celý den na 100% bez menšího odpočinku. Je vhodné se na chvíli zastavit, protáhnout se a doplnit energii. Pauzy však musí být přiměřeně dlouhé, nesmí se stát, že dvě hodiny strávíte na gauči a večer zjistíte, že jste nestihli vše, co jste potřebovali.

Nezapomínejte také na větrání místnosti, výměna vzduchu je velice důležitá a váš mozek ho rozhodně ocení. Nedostatek vzduchu může vést k únavě, negativní náladě a s tím i ke snížené produktivitě. 

Co si z toho tedy vzít? Pamatujte si, že homeoffice není dovolená a výsledky práce budou dříve, či později vidět. Snažte se váš den rozplánovat a najděte denní rytmus, který bude vyhovovat vám i vašemu zaměstnavateli.


Tags:

Další články