Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

Bezpečnost

Jak poznat, že je Váš počítač zasažen virem?

Autor
publikováno
13.3.2022

Ačkoli se budete snažit svůj počítač chránit před viry různými antivirovými aplikacemi, může se stát, že do Vašeho počítače nějakou cestou proniknou. Je dobré sledovat signály a co nejdříve začít problém řešit. Čím dříve se poradíte, tím lépe bude moci odborník Váš problém řešit. Příznaky se v některým případech začnou projevovat ihned, někdy se však objeví až po 3 až 6 týdnech od napadení. V dnešním článku si představíme hlavní znaky, které vám mohou pomoci při boji s viry ve vašem počítači. 

Ačkoli se budete snažit svůj počítač chránit před viry různými antivirovými aplikacemi, může se stát, že do Vašeho počítače nějakou cestou proniknou. Je dobré sledovat signály a co nejdříve začít problém řešit. Čím dříve se poradíte, tím lépe bude moci odborník váš problém řešit. Příznaky se v některým případech začnou projevovat ihned, někdy se však objeví až po 3 až 6 týdnech od napadení. V dnešním článku si představíme hlavní znaky, které vám mohou pomoci při boji s viry ve vašem počítači. 


Jedním z prvních znatelných příznaků je rychlost. Načítání programu bude trvat déle, než obvykle. Aplikace budou pomalejší i při rychlém internetovém připojení. Je to proto, že virus nejdříve začne vytěžovat procesor vašeho počítače. 

Další fází postupu viru je selhání programů. Některé programy se vůbec neotevřou, další po několika minutách zamrznou a nepovede se vám je znovu zapnout. 

Zobrazování reklam je běžnou věcí, se kterou se při práci na internetu setkáváme. Problémem však může být, pokud se vám zobrazují i přesto, že máte vypnuté všechny aplikace. 

Další signálem může být náhlé zobrazení modré obrazovky. Váš systém spadne a zobrazí se před vámi modrá obrazovka (BSOD). Než necháte počítač znovu naběhnout věnujte pozornost popsané chybě. Pokud důvod nezjistíte, může se jednat o problém s kompatibilitou hardwaru a softwaru či v horším případě právě o virus.

Jestliže vás internetový prohlížeč přesune na jinou stránku, než na tu, kterou jste zadali či se vám při pokusu zobrazit webovou stránku na monitoru objeví: ‚‚Stránku nelze zobrazit,‘‘ je to také důležitým znamením.

Při napadení virem se také mohou v horní části okna prohlížeče zobrazovat nové lišty, které se zde předtím neobjevovaly. Nebo vám do emailové schránky začnou chodit emaily bez odesílatele či bez předmětu. 

Ne vždy tyto signály znamenají právě napadení. Je důležité jim však věnovat pozornost a raději kontaktovat odborníka, který váš počítač zkontroluje. V nejhorším případě se může stát, že po napadení virem bude váš systém neopravitelný a odborník bude muset přeformátovat pevný disk, aby mohl virus bezpečně odstranit.


Další články