Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

Mobil

Je lepší ochranné sklo nebo fólie?

Autor
publikováno
25.2.2022

Do objednávky při koupi nového telefonu byste měli přidat také ochranné sklo či fólii, abyste prodloužili životnost zařízení a nepřišli o něj při první příležitosti. Nabízí se tedy otázka, zda je lepší ochranné sklo nebo fólie.

Do objednávky při koupi nového telefonu byste měli přidat také ochranné sklo či fólii, abyste prodloužili životnost zařízení a nepřišli o něj při první příležitosti. Nabízí se tedy otázka, zda je lepší ochranné sklo nebo fólie.


Ochranné (tvrzené) sklo  

Chrání displej telefonu před pády, poškrábáním například klíči, či jinými vnějšími vlivy. Skla se vyrábí pro všechny typy telefonů, včetně těch se zaoblenými displeji. Oproti fólii jsou skla tvrdší, snáze se aplikují. Kvalitní skla neovlivňují funkci displeje ani kvalitu obrazu, což se při koupi nekvalitních ochranných fólií může stát. Důležité je při výběru brát ohled také na tloušťku skla. Běžná tloušťka je 0,2 mm. Typ tohoto skla sice není na displeji vidět, ale neposkytuje tak velkou ochranu, jako skla, která mají tloušťku širší. Obvykle se doporučuje hodnota 0,3mm. Toto neplatí pro použití na telefonu se čtečkou otisků prstů přímo v displeji - tam se s rostoucí tloušťkou zhoršuje kvalita snímače. U skel je správně, pokud po pádu prasknou. Příliš tvrdé sklo může náraz vydržet a displej pod ním může prasknout.


Ochranné fólie

Nechrání pouze před poškrábáním a nečistotami. Kvalitní fólie si poradí i s otřesy a pády. Fólie je oproti sklu vyrobena z plastu. Méně kvalitní fólie se mohou postupem času na okrajích začít odlupovat a tím se jejich účinnost ještě o něco sníží. Aplikace je náročnější. Fólie Zagg, které používáme se lepí tzv. mokrou cestou. Tedy za pomoci kapaliny. Po aplikaci na displeji mohou krátkodobě zůstat vzduchové bubliny, ty však do 24 hodin zmizí. Na fólie máme přímo na prodejně řezačku, díky které ochráníme jakýkoliv tablet, telefon, hodinky či fotoaparát. Ochranná fólie často vydrží na telefonu delší dobu.

Co je tedy lepší? Jednoznačně neodpovíme, protože každý máme jiné preference. Poradíme však na co se zaměřit:

  • Pocit z dotyku - folie a sklo budí odlišný dojem při dotyku na skle nezůstává tolik otisků jako na fólii
  • Kvalitní sklo má čistý vždy o trochu lepší zobrazení než kvalitní folie
  • Sklo vydrží větší nárazy, ale praská, skla tedy můžete měnit častěji


Další články