Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

PC

Počítač do kanceláře nemusí být drahý

Autor
publikováno
13.3.2022

Dnes již neexistuje firma, která by se obešla bez vhodné výpočetní techniky nebo jednodušeji bez počítačů. Počítače usnadňují a zrychlují práci, umožňují rychlou elektronickou komunikaci a samozřejmě i mnoho dalších důležitých činností. Pro mnoho menších firem či kanceláří může být pořízení těchto zařízení nemalým nákladem, ale především oříškem. Přitom tomu tak vůbec nemusí být. 

Dnes již neexistuje firma, která by se obešla bez vhodné výpočetní techniky nebo jednodušeji bez počítačů. Počítače usnadňují a zrychlují práci, umožňují rychlou elektronickou komunikaci a samozřejmě i mnoho dalších důležitých činností. Pro mnoho menších firem či kanceláří může být pořízení těchto zařízení nemalým nákladem, ale především oříškem. Přitom tomu tak vůbec nemusí být. 

Dostačující výkon

V prvé řadě je potřeba si uvědomit, jakou práci budeme na počítači vykonávat. V zásadě budeme předpokládat využití pro běžnou kancelářskou práci, používání textových editorů, jednoduchý grafických nástrojů, rozesílání emailů a podobně. V takovém případě můžeme na mnoha komponentech ušetřit značné peníze, protože jsou pro naše potřeby předimenzované.

Každý počítač má několik základních parametrů. Vysvětlíme si, jaké minimální parametry by měl mít ideální kancelářský počítač. Je nutné zmínit, že tyto parametry byly v minulosti samozřejmě nižší. Programové vybavení počítačů se ovšem neustále zdokonaluje, a tím se také zvyšují nároky na výkon počítačů. Na které parametry je tedy vhodné se zaměřit?

Procesor je mozek celého počítače. Obecně se doporučují procesory Intel i3 či i5. Je samozřejmě možné vybrat i procesor jiné značky, v takovém případě je ovšem vyšší riziko, že naletíme na levný a nevýkonný produkt. Novější procesor nemusí nutně znamenat lepší a výkonnější.

Paměť RAM je důležitá pro svižné fungování počítače. Minimum by mělo být v dnešní době 4 GB, lze ovšem doporučit spíše 8 GB. Aby byla paměť RAM dostatečně využita, je třeba použít 64 bitový operační systém, o tom ještě podrobněji níže. 

Grafická karta. Pokud neplánujete používat větší množství monitorů, bohatě postačí integrovaná grafická karta, díky které ušetříme spoustu peněz.

Pevný disk je zařízení, na které se nám ukládají veškerá data v počítači. Zde je velmi vhodné a důležité pořídit rychlý SSD disk. Již samotné spouštění počítače bude neuvěřitelně svižné a práce stejně tak. Zastaralé HDD nemá v tomto případě smysl pořizovat. SSD disk v počítači pro kancelářské účely nemusí mít příliš velkou kapacitu, obvykle stačí 120 až 250 GB.

Operační systém počítače je samozřejmá a důležitá součást, bez které bychom počítač vybírat neměli. V současné době lze doporučit v ideálním případě nejnovější Windows 10 64 bit. Použití operačního systému Windows 8 nedoporučujeme, není příliš povedený. Zmiňovaný systém Windows 10 lze pořídit ve verzi Home či Pro. Doporučujeme do kanceláří pořizovat verzi Pro, pokud jste živnostník, o počítač se staráte sami, postačí verze Home.

Jak již bylo zmíněno, je důležité, abyste při koupi zvolili 64 bitovou verzi operačního systému. Pokud byste totiž sáhli po 32 bitové verzi, váš systém by nedokázal plně využít kapacitu paměti RAM. A to určitě nechcete.

Monitor již patří mezi periferie počítače, jeho výběr je ovšem také důležitý. Obecně lze doporučit monitor o velikosti úhlopříčky 22 až 24 palců. Doporučit lze rozhodně rozlišení FULL HD, tedy 1920×1200 nebo 1920×1080 bodů. Pro efektivní práci je dobré mít dva monitory.

Repasovaná technika? Proč ne!

Spousta firem pořizuje pro své zaměstnance tzv. repasované počítače. Jedná se o použitou techniku, která je odborně vyčištěna, přeinstalována a obvykle i osazena novým a zcela čistým pevným diskem. Na repasované počítače je roční záruka (což by firma měla ovšem i na nový počítač) a jsou mnohem levnější než stejné počítače, které jsou nové a nepoužité. Repasované počítače lze pro použití ve firmách vřele doporučit, nabízejí ideální poměr cena/výkon.

Chcete-li poradit s výběrem nového nebo repasovaného počítače, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám pomůžeme.

Tags:

Další články