Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

Bezpečnost

Proč mít přepěťovou ochranu?

Autor
Jakub
publikováno
27.12.2021


Vypadl proud díky silné bouřce nebo vám přestal fungovat internet? Jistě jste se někdy s podobným problémem setkali a víte, že takové situace se nehodí nikomu a nikdy. Právě přepěťová ochrana vám pomůže v podobné situaci minimalizovat ztráty.

Přepěťové ochrany vám pomohou chránit vaše elektrická zařízení před vyšším proudem, než jsou schopna pojmout. Ochranné prvky se postarají o to, aby bylo nebezpečné přepětí okamžitě svedeno do země a tím se vysoké napětí nedostane k chráněným spotřebičům. Například malé elektrické přístroje jsou na přepětí velice citlivé.

Podle čeho přepěťové ochrany vybírat?

Prvním parametrem je typ zásuvek. Existují zásuvky klasické, ty umožňují připojení všech elektrických zařízení. USB zásuvky umožňují nabíjení a ochranu mobilních telefonů. Připojení telefonu, faxu či notebooku můžeme pomocí internetových zásuvek. A koaxiální zásuvky umožňují připojení a ochranu televize či satelitu.

Než přepěťovou ochranu pořídíte promyslete, kolik zařízení budete chtít připojit. Existují jedno zásuvkové přepěťové ochrany či více zásuvkové, které umožňují připojit více spotřebičů. 

Vaše přepěťová ochrana by měla obsahovat indikátor stavu ochrany a vypínač, který umožní vypnutí přepěťové ochrany a s tím i vypnutí všech napojených zařízení. 

Při výběru sledujte také kapacitu rázové energie. Udává před jak silným rázem je vaše zařízení chráněno. Udává se v joulech. Čím vyšší je kapacita energie, tím vyšší ochranu vám poskytuje. 

Stavíte-li dům, doporučujeme zvážit instalaci přepěťové ochrany přímo do rozvaděče


Další články