Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

Bezpečnost

Sociální sítě - nevýhody

Autor
publikováno
27.2.2022

Sociální sítě, velký pojem, který se ve společnosti pohybuje již několik let a stává se stále populárnějším. Existuje široká škála výhod. Rychle se šířící informace mohou mnohdy pomoci, různé nadační fondy se díky sociálním sítím rozšiřují rychleji a dostanou se tak k velkému množství lidí.

Sociální sítě, velký pojem, který se ve společnosti pohybuje již několik let a stává se stále populárnějším. Existuje široká škála výhod. Rychle se šířící informace mohou mnohdy pomoci, různé nadační fondy se díky sociálním sítím rozšiřují rychleji a dostanou se tak k velkému množství lidí. 

Výhod je jistě mnohem více, náš dnešní článek se však bude zaměřovat na nevýhody sociálních sítí, kterých bohužel také není málo. Lidé jsou kvůli nim zranitelnější, příliš si na ně zvykli a dokonce by se dalo říct, že jsou na nich závislí. 


Odvádějí pozornost

Jakmile se potřebujete na něco soustředit a věnovat se důležitému úkolu, musíte se od sociálních sítí zcela odprostit. Jelikož se sociálními sítěmi vám splnění vašeho úkolu bude trvat o mnoho déle. Otevřete aplikaci, jen abyste zkontrolovali důležitá oznámení a už prohlížíte další upozornění a příspěvky. Z vyřízení jedné zprávy se tak stanou dvě hodiny zbytečného pobytu na Instagramu. A deadline vašeho úkolu už se nebezpečně blíží…


Fake news

Sdílené články z neznámých zdrojů jsou mnohdy zavádějící a slepé davy jim věří a sdílejí je dále. Uživatelé si musí uvědomit, že pokud nechtějí být současní fake news kampaní, mohou sdílet pouze zprávy z ověřených zdrojů. 


Problémy s ochranou osobních údajů 

Vaše data nejsou na platformách sociálních sítí v bezpečí. Vaše aktivita se neustále zaznamenává a poté se k vám na základě vašeho prohlížení dostávají reklamy s podobným obsahem. Sami to vyzkoušejte. Vyhledejte produkt nebo službu pomocí Google a v příští minutě budete mít sociální sítě plné reklam s podobnými produkty. Komu se to již nestalo, že? 


Sociální nerovnováha 

Lidé mají tendenci idealizovat si ty, kteří jsou na sociálních sítích úspěšní. Jejich život vypadá jako z pohádky, bez sebemenších problémů. Lidé se snaží dosáhnout něčeho, co pro ně není zrovna reálně proveditelné a dělají to jen pro to, že to viděli na sociálních sítích. 


Offline komunikace vymírá

Lidé jsou zvyklí komunikovat přes sociální sítě, proto mnohdy ani nevyhledávají reálný sociální kontakt. Mnoho z nás ani nenapadne uspořádat setkání s rodinou nebo přáteli offline.


Zdravotní dopady

Extrémní používání sociálních sítí má negativní dopad také na naše zdraví. Sociální sítě mohou narušit spánkový cyklus. Fyzická aktivita je omezena, protože nám již kvůli skrolování Instagramu a Facebooku nezbyl čas na procházku v přírodě. 



Závislost 

Člověk závislý na sociálních sítích neustále kontroluje kanál novinek všech svých aplikací. Závislost na sociálních sítích může být větší, než závislost na cigaretách nebo alkoholu. Jak často lidé kolem vás kontrolují svůj telefon?


Negativní odezva

Po každém zveřejněním příspěvku se vždy objeví minimálně jedna negativní odezva. Napsat ošklivé komentáře nebo reagovat na příspěvek je nesmírně snadné a negativní zprávy a komentáře se pomocí sociálních sítí nesmírně rychle šíří. Negativita, která na internetu kolují, mohou mít velký vliv na zdravý psychický život lidí.


Jak z toho tedy ven?

Správná rada asi neexistuje, každý si musí uvědomit sám, jakou dobu na sociálních sítích tráví. Zamyslete se, zda není lepší místo prohlížení sociálních sítí, zajít do kavárny s přáteli nebo na procházku se psem. 

Používejte sociální sítě jen v případě, kdy potřebujete najít užitečné informace a v případě zábavy jen v rozumné míře.


Další články