Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

Bezpečnost

7 mýtů o kybernetické bezpečnosti

Autor
Jakub
publikováno
21.12.2021

Pří práci s počítačem existuje spoustu rizik. V poslední době míra počítačové kriminality prudce vzrostla. Ač si to mnohdy nepřipouštíme, každý z nás se někdy může stát obětí hackerských útoků. Mnoho typů na dobré zabezpečení a spolehlivou ochranu známe. Existuje však řada mýtů, které jsou s kybernetikou spojeny. Pojďme si některé z nich představit a pokusit se je vyvrátit. 

Pří práci s počítačem existuje spoustu rizik. V poslední době míra počítačové kriminality  prudce vzrostla. Ač si to mnohdy nepřipouštíme, každý z nás se někdy může stát obětí hackerských útoků. Mnoho typů na dobré zabezpečení a spolehlivou ochranu známe. Existuje však řada mýtů, které jsou s kybernetikou spojeny. Pojďme si některé z nich představit a pokusit se je vyvrátit. 


  1. Nevnímám žádné nebezpečí, nedostávám upozornění. Znamená to, že jsem v bezpečí. 

Emailové útoky jsou těmi nejčastějšími, s kterými se v našem životě setkáváme. Pomocí strategie zvané phishing hackeři často posílají emaily a předstírají, že jsou legální institucí, jako je banka či jiná platební služba. Obsah bývá vždy velice důvěryhodný a ve svém závěru Vás bude nabádat, abyste klikli na přiložený odkaz, který Váš počítač zaviruje. Obvyklé je, že se banky o takovýchto kouscích včas dozví a své klienty informují. Může se však stát, že upozornění nepřijde včas a vy budete mít pocit, že taková zpráva je v pořádku. Proto mějte na paměti, že nikdy takové odkazy nesmíte otevřít a raději kontaktujte svého bankovního poradce. 


  1. Wi-fi připojení je všude bezpečné 

Další místo, které se nabízí hackerským útokům jsou veřejné Wi-fi. Hackeři mohou vytvořit falešné hotspoty a vydávat se například za kavárnu, ve které právě sedíte. Jakmile se k takové Wi-fi přihlásíte, hackeři budou mít přístup ke všem Vašim osobním údajům, které zveřejníte. Proto vždy přemýšlejte, zda vám stojí za riziko se k nezabezpečené Wi-fi připojit. Při používání veřejné sítě šifrujte svůj povoz pomocí VPN. VPN je služba, která chrání Vaše údaje a soukromí online. 


  1. Používám antivirový software, nehrozí mi žádné nebezpečí.

Je pravda, že dobrý antivirus, Váš počítač či telefon chrání. Mnohdy to však nestačí. Hackeři se vždy snaží najít nové bezpečnostní chyby a antivirus tak nedokáže hrozby rozeznat. Buďte proto opartní především při nakupování online a provádění bankovních služeb, kde jsou vaše osobní údaje nejcitlivější. 


  1. Nemusím se starat, mám firemní notebook. 

Riziko používání společné sítě ve velkých společnostech, je ještě větší, než pro jedince. Jakmile se stane obětí jedna osoba, může být ohrožená síť celé společnosti.  

Pokud bude mít hacker přístup k Vašemu firemnímu e-mailu, může poslat skrytý vir dalším vašim spolupracovníkům. Dávejte si také pozor na ukládání hesel. Tento fakt Vám sice usnadňuje práci, ale usnadňuje ji bohužel i hackerům.

Pamatujte si, že velké firmy shromažďují data mnoha zákazníků, jako jsou informace o kreditní kartě, emaily, telefonní čísla či adresy domů. Pokud by došlo k úniku těchto dat, znepříjemnilo by to život všech zákazníků i společnosti. Proto i při práci z domova dbejte na bezpečnost.



  1. Silné heslo je vše, co potřebuji. 

Faktem je, že silné heslo je velice důležité. Správně by mělo obsahovat čísla, malá i velká písmena.. Občas však ani toto nestačí. Doporučujeme používat dvoufázové ověření. Uživatel se pomocí něj bezpečně přihlásí a bude po něm vyžadováno ověření dvou faktorů. Prvním je obvyklé jméno a heslo, druhým například PIN či například otisk prstu. 


  1. Automatické nebo manuální odhlašování z webových stránek je důležité.

Čím méně budete své heslo zadávat, tím menší šanci dáte hackerům, aby Vaše heslo odhalili. To však neznamená, že se nemáte nikde odhlašovat! Jestliže se přihlašujete na cizím počítači, věnujte odhlášení dvakrát větší pozornost.


  1. Svůj bezpečnostní systém si dokážu zařídit sám.

Mnoho firem se snažilo zabránit hackerským útokům, jak se říká na vlastní pěst. To však v dnešní době není možné. Obránci musí spolupracovat. Firmy by si měly nechat poradit od odborníků.


Další články