Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

Vybavení

Jak vybrat nabíječku na chytrý telefon?

Autor
Jakub
publikováno
13.1.2022

Chytrý telefon by bez nabíječky mohl fungovat opravdu jen krátce. Obvykle výrobce k telefonu nabíječku přidává, ale jak se orientovat v mnoha typech, jakmile přestane fungovat nebo ji chcete vyměnit? O tom si povíme v dnešním článku.

Chytrý telefon by bez nabíječky mohl fungovat opravdu jen krátce. Obvykle výrobce k telefonu nabíječku přidává, ale jak se orientovat v mnoha typech, jakmile přestane fungovat nebo ji chcete vyměnit? O tom si povíme v dnešním článku.


V první řadě vždy vybírejte nabíječku, která je kompatibilní s vaším telefonem. Mnoho lidí se rozhoduje podle ceny, ta by však neměla být základním parametrem. Levné nabíječky mohou telefon poškodit. V horších případech hrozí riziko požáru. Vodítkem kvality je v zemích Evropské unie přítomnost značky CE (certifikát bezpečnosti). 

Nejdůležitější parametr, který je potřeba při výběru sledovat je výkon. Ten udává množství proudu, který nabíječka do telefonu přenáší. Výkon je napsán na samotné nabíječce či na obalu. Výkon nabíječky by měl odpovídat napětí telefonu, neměl by být nižší. 

Na trhu najdete klasické nabíječky, to jsou ty, se kterými se běžně setkáváme při koupi nového telefonu. Existují dva druhy. Nabíječky, které mají kabel přímo připojený k adaptéru nebo ten častější, u kterého lze USB kabel odpojit. Napětí u těchto nabíječek je 230 V.

Dalším typem jsou tzv. rychlonabíječky. Jak z názvu vyplývá, váš telefon se pomocí tohoto typu nabíječky nabije velice rychle. Ty nejlepší zvládnou úplné nabití i v řádu desítek minut. Jedinou nevýhodu však může být to, že telefon musí rychlonabíjení podporovat. 

Čím dál častěji se na trhu setkáváme s bezdrátovými nabíječkami. Nabíjení funguje pomocí nabíjecí podložky a telefonu. Bezdrátové nabíjení má nevýhody primárně v okamžiku, kdy chcete telefon intenzivně používat při nabíjení. Jednoduše, není to příjemné.

Nabíjecí stojánek, praktická i stylová věc do kanceláře. Ideální je pro ty, kteří potřebují mít neustálý přehled o tom, co se děje na obrazovce. Existují i stojánky, kde si můžete nabíjet například chytré hodinky, mobilní telefon i sluchátka v jednu chvíli. Nepříliš praktické jsou stojánky pro přenášení z místa na místo. Při cestování vám tedy zaberou oproti klasickým nabíječkám více místa. 


Další články