Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

Tipy

Netradiční funkce vyhledávače Google

Autor
Jakub
publikováno
11.1.2022

Google je nejpoužívanější internetový vyhledávač na světě. Každý den pomocí něj hledáme odpovědi na spoustu otázek. Nabízí také několik funkcí, o kterých možná nevíte. V dnešním článku si představíme některé z nich. 

Google je nejpoužívanější internetový vyhledávač na světě. Každý den pomocí něj hledáme odpovědi na spoustu otázek. Nabízí také několik funkcí, o kterých možná nevíte. V dnešním článku si představíme některé z nich. 

Pokud potřebujete rychle provést matematický výpočet, můžete využít vyhledávací pole Google. Jednoduše do něj výpočet zadejte a Google vám následně zobrazí výsledek.

Potřebujete-li zjistit kurz určitých měn nebo převést finanční částku z jedné měny do druhé, pak jistě oceníte převodník, který je také dostupný přímo z vyhledávacího pole Google. Do vyhledávacího pole zadáte například USD to CZK a ve výsledcích vyhledávání okamžitě uvidíte, kolika českým korunám odpovídá jeden americký dolar. Do vyhledávacího pole můžete zadat i konkrétní částku, jejíž hodnotu potřebujete znát. Můžete to vypadat například takto: 300 USD to CZK.

Google také umí vykreslovat grafy. Stačí zadat funkci do vyhledávacího pole, například y=sin(x). Otevře se vám interaktivní graf, který můžete posouvat nebo ho pomocí tlačítek v levém horním roku přibližovat či oddalovat. Když už jsme u té matematiky, ani převody jednotek nejsou Googlu cizí. Opět stačí zadat převod, který vás zajímá do vyhledávacího pole.

Pokud má prohlížeč přístup k informacím o poloze, můžete zjistit počasí v daném místě. Stačí použít slovo počasí, například “počasí v Praze” a zobrazí se tabulka s informacemi o aktuálním počasí. K dispozici budete mít také předpověď na dalších 24 hodin. Zdrojem informací je „Weather.com,“ kliknutím na malý odkaz pod předpovědí se dostanete na stránku s dalšími podrobnostmi. 

Zajímá vás, kdy vychází nebo zapadá Slunce? I s tím si Google poradí. Stačí zadat výraz východ či západ slunce místo a datum a Google vám ukáže přesný čas. 

Přímo v rámci vyhledávače si můžete změřit sílu vašeho internetového připojení. Stačí zadat výraz „Speed test”. Samotný test probíhá díky službě „Measurement Lab.“

Sportovním fanouškům poskytuje Google také zajímavou funkci. Můžete zadat například výraz „Sparta Praha” a zobrazí se vám aktuální tabulka a pořadí týmu, výsledky odehraných a termíny plánovaných zápasů.

Poslední funkci, kterou si dnes představíme je funkce, díky které Google dokáže zobrazit světový čas. Je dobré vědět, kolik hodin je na druhé straně světa, jestliže chcete například zavolat svému obchodnímu partnerovi. Vyhledávání je velice jednoduché, do pole vyhledávání zadáte nejdříve město, které hledáte a následně výraz čas. Takže například „Peking čas.” Vyhledávač zobrazí aktuální datum a čas v daném místě.


Tags:

Další články